IMPORTANT! Clasamentul concursului „Dezlegătorul anului” se poate accesa din meniul de mai sus.

luni, 1 iunie 2015

SCRABBLE: Partida 10 - Turul 4

Scrieţi depunerea la COMENTARII până duminică 7 iunie, ora 12

36 de comentarii:

  1. Partida 10 - Turul 4:
    8H: MLADIISI ==>> 89 PUNCTE.

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu sunt acceptate elementele de compunere, afixele (prefixe, infixe, sufixe)...

    Un concurent a depus un element de compunere şi a fost trecut la punctaj la fel cu ceilalţi concurenţi. Cred că s-a strecurat o inadvertenţă.

    RăspundețiȘtergere
  3. Partida 10 - Turul 4 ==>> 8H : MLADIISI = 89 puncte

    RăspundețiȘtergere
  4. Corect, nu am observat. Voi opera modificările...
    Mulţumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Au fost chiar 2 concurenţi cu depuneri greşite (Dana Huc şi Victor Stoian - care a revenit cu depunerea incorectă după o primă tentativă bună)! Cam mare procentajul de "ratări", d-le arbitru (20%) :-)

      Ștergere
  5. Partida 10 - Turul 4
    8H - MLADIISI = 89 pct.
    Victor STOIAN

    RăspundețiȘtergere
  6. P10-T4: 4B: DISILABI = 84 PUNCTE

    Gheorghe CHISĂR

    RăspundețiȘtergere
  7. LEXI - NU ESTE ELEMENT DE COMPUNERE,NICI AFIX,NICI VREO DENUMIRE LATINA A PLANTELOR SAU ANIMALELOR ,LAXI=elem. „rar, spațiat”..adica CARE NU ESTE STRANS,LEJER,CU ELEMENTE RARE ,CU SPATII INTRE ELE,asa inteleg eu! Astept o alta opinie...
    exemple de elemente de compunere:
    ÁUTO- Element de compunere însemnând „de la sine”, „prin mijloace proprii”,...
    LOGO- Element de compunere însemnând „cuvânt”, „vorbă”, „vorbire”, care servește la formarea unor substantive

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Din câte văd "laxi-" apare doar în MDN, cu această explicaţie: "elem. „rar, spațiat”. (< fr. laxi-, cf. lat. laxus, slab)". Din precizarea "elem." (= element) şi din prezenţa cratimei în dreapta, eu înţeleg că este un element de compunere - prefix - cu sensul menţionat. Apare doar în laxism, laxist şi laxitate...
      Prezentarea "cu cratimă" (faţă / spate) precizează faptul că acestea sunt elemente de compunere, nu cuvinte propriu-zise. Părerea mea...

      Ștergere
    2. În cuvintele exemplificate de Dumneavoastra nu cred ca e vorba de elementul de compunere LAXI. Cuvintele mentionate sunt doar etimoane, românizate dupa modelul francez. Am specificat pe un comentariu mai jos doua cazuri în care apare LAXI ca element de compunere.

      Ștergere
  8. Se specifica clar in dex care sunt elementele de compunere,acestea ajuta la formarea unor substantive,adjective sau verbe.

    RăspundețiȘtergere
  9. elemente de compunere : aero- (aerogară), auto- (autocamion), bio- (biosferă), hidro- (hidroavion), micro- (microanaliză), mono- (monocultură), multi- (multicelular), pseudo- (pseudoştiinţă), tele- (telejurnal), -fil (românofil), -fob (xerofob), -log (cardiolog) etc.
    LAXI-are semnificatia de ,,slab,, ,lejer,

    RăspundețiȘtergere
  10. Laxi..nu, Lexi......imi cer scuze.

    RăspundețiȘtergere
  11. LAXI- elem. „rar, spațiat”. (< fr. laxi-, cf. lat. laxus, slab)
    Sursa: MDN (2000) | Adăugată de raduborza | Semnalează o greșeală | Permalink

    Mai clar de atât ce ar trebui? Scrie că e elem., are şi cratimă (omisă în prezentarea depunătoarei !!!!). E ultraevident că nu e un cuvânt valabil.
    .

    RăspundețiȘtergere
  12. laxi este element de compunere,m-am documentat mai bine!:)

    RăspundețiȘtergere
  13. ENO-/OENO - elem. „vin”. (< fr. aeno-, oino-, cf. gr. oinos)
    E acelaşi lucru şi la LAXI, ca şi la acest ELEMENT.
    Oare au fost 9 jucători cu capul în nori şi au văzut că este element de compunere şi numai unul a văzut că ar fi depunerea corectă? Nu prea cred asta. Regulamentul specifică altceva.

    RăspundețiȘtergere
  14. Este regretabila scaparea, Dana, dar LAXI nu este un cuvânt de sine statator ci un element de compunere, cum ar fi în cazul cuvintelor LAXIMETRU LAXIMETRIE etc.
    Cuvintele sunt utilizate mai ales în domeniul medical si apar numai în lucrari de specialitate.Laximetrul este un aparat care masoara laxitatea diverselor articulatii ale corpului uman. Laximetria este metoda în sine. Elementul LAXI apare în mod egal si în cadrul altor cuvinte de specialitate , dar nu vad interesul enumerarii lor pe acest blog.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am gresit,Ciprian!Chiar am avut dubii in privinta depunerii dar nici nu am verificat,pur si simplu i-am dat drumul asa!

      Ștergere
    2. Când ai dubii, nu ezita sa postezi o solutie de securitate în prealabil. Regulamentul nu interzice înca sa anuntam mai multe depuneri. Suntem totusi în cadrul unui concurs convivial si nimeni nu tinteste vreo statueta Oscar pe blogul Patratica. De acord ca regulile mentionate trebuiesc pastrate cu strictete, dar tot ce se subîntelegea tacit pâna acum trebuie sa ramâna asa. Inclusiv faptul ca un participant poate sa faca doua- trei depuneri dintre care Petrica o alege pe cea mai buna. Nu vad cui ar dauna chestia.

      Ștergere
    3. Ai dreptate dar nu am vrut sa mai folosesc aceiasi strategie ca in partida precedenta.Am luat Oscarul :-) si acum am pierdut doar ......niste puncte !

      Ștergere
    4. Şi chiar dacă toate depunerile ar fi corecte, un jucător poate găsi o depunere mai bună în ultima clipă. Asta e şi frumuseţea acestui joc pe blog.

      Ștergere
    5. Da Ciprian, sunt de acord că jucăm convivial, fără vreun titlu de glorie. Dar atunci mai avem nevoie de un regulament? Dacă da, atunci trebuie să fie clar şi respectat de toţi. Tu ai "subînţeles" că se pot face 2-3 depuneri şi Petrică să o aleagă pe cea mai bună. De ce nu ar face 200-300? Sau 2000-3000? Unde ne oprim cu subînţelesurile tacite? Eu pot să accept transmiterea mai multor depuneri (mai verifici, te mai răzgândeşti ... de acord), dar cu condiţia să fie luată în consideraţie ultima depunere...

      Ștergere
    6. Nu ştiu ce altă strategie se poate folosi la un joc de scrabble duplicat decît de a depune cât mai bine în fiecare tur!

      Ștergere
    7. Nu pot să nu-ţi dau dreptate, Matei, însă aici nu e prezentă elita scrabble-ului şi nici nu e concurs naţional. E o partidă, dacă vrei s-o numeşti, amicală între oameni pasionaţi şi cu reguli... laxe, convenite de toţi. Ca arbitru, n-am luat niciodată decizii fără a consulta şi părerea celorlalţi. Pot supune şi această "tragere de urechi" la vot, însă rezultatul e previzibil. Termenul de o săptămână e destul de lung, şi dacă ai efectuat o depunere luni, s-ar putea ca până sâmbătă să uiţi, ori că ai depus, ori ce ai depus, iar posibilitate de verificare nu există. Şi uite aşa te poţi înţepa, trântind o depeunere mai proastă sau chiar greşită. De ce nu aş lua în consideraţie depunerea corectă, dar anterioară celei greşite? Se joacă de plăcere, Matei...

      Ștergere
    8. Da Petrică, e blogul tău, regulile (sau mai bine zis convenţiile) tale. Eu voiam doar să te scutesc de astfel de probleme care, chiar dacă se rezolvă amiabil, îţi dau bătaie de cap şi pun o umbră de îndoială asupra rezultatului.
      Argumentele tale nu mă conving. Accept ideea (susţinută şi de Bogdan, Dana...) de a lua în considerare depuneri mai bune (văzute în ultima clipă), sunt de acord că poţi să uiţi de luni până sâmbătă şi să retrimiţi o depunere, dar nu cred că poţi uita depunerea găsită şi să trimiţi alta mai proastă (sau greşită) în locul ei.
      În fine, probabil ăsta e defectul meu, sunt prea riguros, prea învăţat cu arbitrajul competiţiilor oficiale... Cer scuze pentru toată această tevatură.

      Ștergere
    9. Aici aveti dreptate!In primul rand chiar daca nu este specificat in regulament ar trebui sa fie o regula de ,,bun simt ,, fata de arbitru in primul rand.

      Ștergere
  15. LAXIFLOR,LAXISM,LAXIST,LAXITATE

    RăspundețiȘtergere
  16. Treaba e lămurită, nu cred că mai trebuie insistat.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Comentariile au fost facute înainte ca Petrica sa dea drumul la majoritatea lor. Se cuvine aceasta mentiune pentru a nu se creea confuzie.

      Ștergere
  17. P. HRISTODULO

    P10 - T4 - 8H - MLADIISI = 89p

    RăspundețiȘtergere
  18. ADRIAN GRIGORIU

    P10 - T4 - 8H - MLADIISI = 89 puncte

    RăspundețiȘtergere