IMPORTANT! Clasamentul concursului „Dezlegătorul anului” se poate accesa din meniul de mai sus.

joi, 23 iulie 2015

PĂLĂRIA CUCULUI - Enigmă de Costel ANDREESCU

Click pe imagine pentru a o mări
Scrieţi soluţia la COMENTARII, apoi apăsaţi PUBLICAŢI
Comentariile şi răspunsurile, săptămânal

12 comentarii:

 1. PLI(N)TE + SCARI ==>> PLISCARITE
  Faina mai ales prin unitatea reprezentarii. Bravo!

  RăspundețiȘtergere
 2. Meta ar însemna metagramă, aici e se pare un fel de scart?

  RăspundețiȘtergere
 3. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

  RăspundețiȘtergere
 4. AR PUTEA FI "Monoverb epentetic eliptic" AM FOLOSIT PROPUNEREA D-LUI GANDU FACUTA IN "REBUS ELIXIR" DE "Meta-epenteza" AVAND IN VEDERE CA UN CUVANT INLOCUIESTE O LITERA. EU, UNUL, NU VAD AICI SCARTUL.

  Costel ANDREESCU

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Pentru a sublinia unitatea prezentării - imagini „reale, cu afinitate, într-un tablou armonios și unitar”, cerință impusă rebo-ului - era mai potrivit rebo epentetic eliptic. Dar și monoverb epentetic eliptic e corect. Practic nu avem o metagramă (înlocuire a lui N cu S), ci o elipsă (eliminarea N-ului), din moment ce soluția are cu o literă mai puțin decât au cuvintele bază. De aceea Bogdan a luat în calcul „un fel
   de scart”. Confuzia privind genul problemei cred că a apărut din ipotetica înlocuire a lui N cu S, dar atunci am avea de a face cu două litere S (o dată N=S, apoi S-ul de la Scări).
   Dar asta-i teorie, important e că în practică problema e frumoasă, având atuul subliniat de Ryan Tchip.

   Cu stimă,
   Nancy

   Ștergere
  2. Sunt de acord cu tine Nancy. De altfel am si facut aceeasi remarca la o alta problema postata anterior (BA(R)DA + LUSTRA = BALUSTRADA, parca). Privita din acelasi unghi ca si tine, astazi, am considerat-o si atunci Monoverb epentetic eliptic. Strict enigmistic, dupa tiparele clasice. Daca totusi admiti ca se înlocuie o litera cu un cuvânt, ai putea-o numi si META epenteza. Repet, numai cu aceasta conditie a interpretarii. Cuvântul se pozitioneaza exact în locul literei pe care o înlocuieste. Mie mi se pare totusi o chestie simpatica si nu neaparat foarte usor de realizat, mai ales într-o reprezentare unitara. Ramâne acum doar ca cei aveniti sa statueze aupra genului. Nimic nu e batut în cuie "a jamais"

   Ștergere
  3. Metagrama presupune înlocuirea unei litere cu alta, de regulă întrun cuvât.Așa cum am precizat, enigma s-ar putea denumi ca MONOVERB EPENTETIC ELIPTIC.Propunerea D-lui GÂNDU mi se pare bună, fiind mai scurtă (METAEPENTEZĂ),iar înlocuirea unei litere se face cu un cuvânt,nu cu o singură literă.Noțiunea de REBO-EPENTETIC nu s-a folosit până acum, cel puțin din cunoștințele mele în ale enigmisticii.În orice caz problema rămâne deschisă după cum preciza și D-ul GĂNDU în REBUS ELIXIR unde a făcut propunerea noii denumiri.
   Costel ANDREESCU

   Ștergere
 5. PLINTA +SCARI = PLISCARITA

  RăspundețiȘtergere
 6. P. HRISTODULO

  E SCART TOATA ZIUA! PLINTA + SCARI = PLISCATITA

  RăspundețiȘtergere
 7. S-a mai discutat pe chestia asta, Bogdane. Se pare însa ca tot la voi s-a publicat pentru prima oara genul acesta.Si eu am zis la început ca e un fel de Monoverb eliptic epentetic. Acum, daca privim lucrurile din alta pozitie, poate ca nu ar fi chiar asa departe de adevar. Daca admitem ca înlocuim o litera cu un cuvânt, s-ar putea vorbi si de meta...

  RăspundețiȘtergere
 8. Aveţi dreptate, uitasem complet de meta-epenteza lui Gându.

  RăspundețiȘtergere