IMPORTANT! Clasamentul concursului „Dezlegătorul anului” se poate accesa din meniul de mai sus.

luni, 6 iulie 2015

SCRABBLE: Partida 10 - Turul 9

Scrieţi depunerea la COMENTARII până duminică 12 iulie, ora 12

41 de comentarii:

  1. Am sa fac urmatoarea depunere fara a avea pretentia neaparata ca aceasta sa fie luata în cont, desi nimic din regulamentul actual nu o interzice:
    Partida 10 - Turul 9 ==>> D6 : NODUROSU ==>> 72 puncte.

    Precizez ca acest cuvânt apare pe Dex online drept cuvânt titlu (Dictionarul de argou 2007), e drept, cu un apostrof la final. Actualemente, nu este nimic stipulat în regulament referitor la cuvintele titlu cu apostrof.

    Fac aceasta depunere din doua motive. Primul este pur strategic, în cazul în care si altii îl vor depune si va fi luat în consideratie.
    Al doilea, care conteaza mai mult, ar fi sa dezbatem pe marginea acustui aspect (cuvânt titlu cu apostrof) si sa statuam daca ele vor fi sau nu acceptate pe viitor. Multumesc pentru întelegere.

    RăspundețiȘtergere
  2. Partida 10 - Turul 9
    10K - surdo = 30 pct.
    Victor STOIAN

    RăspundețiȘtergere
  3. Partida 10 - Turul 9
    N8 - SUDUROS = 26 pct.
    Victor STOIAN

    RăspundețiȘtergere
  4. În cazul în care prima depunere va fi demontata cu argumente valabile postez si una de de siguranta :
    Partida 10 Turul 9 ==>> N8 : SUDUROS = 26 puncte

    RăspundețiȘtergere
  5. ADRIAN GRIGORIU

    P10 - T9 - 8A - DRUSO = 27p

    RăspundețiȘtergere
  6. Partida 10 - Turul 9:
    4A: SORDUN ==>> 28 PUNCTE.

    RăspundețiȘtergere
  7. P. HRISTODULO

    P10 - T9 - 8A - DRUSO = 27 puncte

    RăspundețiȘtergere
  8. Partida 10 - Turul 9
    4A - SORDUN = 28 pct.
    Victor STOIAN

    RăspundețiȘtergere
  9. P10T9: N4: LUD= 25 puncte

    Gheorghe Chisăr

    RăspundețiȘtergere
  10. Eu iar am gresit ,,coordonatele,, depunerii .In acest caz, Ciprian are depunere TOP!
    Felicitari!

    RăspundețiȘtergere
  11. Felicit pe Ciprian Oglan pentru depunerea solo (Dana Huc a folosit 2 de O), pentru care primeşte bonusul.
    Regulamentul actual nu-mi permite să anulez această depunere.
    Odată cu această situaţie, lansez o nouă serie de comentarii pe tema admiterii cuvintelor titlu cu apostrof: DA sau NU?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dupa cum spunea domnul Vlad mai deunazi, dictionarele acestea nastrusnice dau culoare acestui concurs si îi ofera o nota ludico-distinctiva, daca e sa luam în calcul strictetea oficiala a concursurilor nationale de scrabble. Si daca dansul afirma ca faptul de a renunta la dictionarul lui Scriban ar înlatura sarea si piperul acestui miniconcurs convivial, subscriu si eu la asertiunea dânsului si zic sa mentinem regulile actuale. Nu cred ca abunda cuvintele titlu cu apostrof, de aceea eu as fi de parere sa le acceptam. Nu vrea însa sa fiu aratat cu degetul pentru subiectivism, asa încât astept parerile celorlalti concurentilor.

      Ștergere
  12. Deşi Nodurosu' e scris cu N mare, spre deosebire de toate cuvintele-titlu din dictionarul de argou, care sunt scrise cu literă mică. S-ar părea deci că este un substantiv propriu (o poreclă), ceea ce nu se admite. Deci regulamentul actual permite anularea depunerii. Nu apostroful e buba la această depunere.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nodurosu' este consemnat ca simplu substantiv în Dicţionarul de argou, în timp ce Belfegor, sinonim al aceluiaşi cuvânt de provenienţă, apare clar ca substantiv propriu. În concluzie nu pot lua considerare contestaţia.

      Ștergere
  13. Apostroful, marcând absența unui caracter, nu este nici precedat, nici urmat de spațiu suplimentar. În mod evident, când apostroful se pune la începutul sau sfârșitul cuvântului, spațiul care delimitează cuvântul se păstrează. Acest lucru ne duce clar la faptul că apostroful FACE PARTE DIN CUVÂNT. Deci, după părerea mea, era corect dacă se depunea: Nodurosu’ (Sursa: Argou (2007)).

    Gheorghe CHISĂR

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Vă dau dreptate, dar în regulament nu apare nimic despre numărul de semne sau despre apostrof... Deci, sunt obligat să accept depunerea.

      Ștergere
    2. Da, Petrica, mi se pare firesc sa fie acceptat cuvantul!
      Victor STOIAN

      Ștergere
  14. P. HRISTODULO

    Apostroful nu face parte din cele 100 de litere ale jocului; nu se poate admite asa ceva; depunerea = o puncte; daca acceptati asemenea cuvinte, va multumesc si astept jocul urmator;

    RăspundețiȘtergere
  15. Revin pentru că nu mai sunt de acord cu ce am scris în primul comentariu (pe care l-am şi şters), când am considerat depunerea corectă. Consider şi acum că o depunere cu apostrof e corectă. Aici însă e vorba de un nume propriu (scris cu literă mare), deci depunerea aceasta categoric nu e corectă. Ciprian, îndreptându-ne atenţia (evident, neintenţionat) spre apostrof, ne-a făcut să nu vedem marea hibă a acestei depuneri.

    RăspundețiȘtergere
  16. Din moment ce apare ca substantiv invariabil,parerea mea este ca-i corect sub forma cum este in dictionar.Poate un semn de intrebare ar fi N mare,dar se specifica ca-i substantiv ...nu cred ca-i subst.propriu...probabil s-a scris cu N mare pentru a face deosebirea dintre semnificatia cuvantului noduros si Noduros,ambele avand sensuri diferite ca inteles.

    RăspundețiȘtergere
  17. Moment distractivo-comic, nu altceva. Nu am mai râs de ceva timp cu atâta poftă... :) :) :)

    Ce aţi făcut, aici, doamnă dragă şi domnilor dragi?
    Aţi luat-o pur şi simplu razna?
    În cazul ăsta, v-or apărea în grilă, cuvinte de genul:
    dom’le; trebur’le...
    Au apostrof? Au! Deci? Le cauţi, le învârţi, le argumentezi şi <>, sunt bune de depus. Poate chiar de TOP, nu alta...
    :) :) :) :) :)
    Sunt dezamăgit...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mă bucur că un vechi participant la concursurile lui Pătrăţică, urmăreşte totuşi această partidă de la distanţă.

      Ștergere
  18. De ce vă legaţi toţi de apostrof? Aici clar e un nume propriu (doar dacă n-o fi un cuvânt nemţesc). Dar, vorba dlui Hristodulo. aşteptăm jocul următor.

    RăspundețiȘtergere
  19. El Zorab s. invar. (er., glum.) penis supradimensionat.Nodurosu’ s. invar. (er., obs.) penis. Având în vedere ca se accepta Nodurosu’ atunci se acceptă si El Zorab?

    Gheorghe CHISĂR

    RăspundețiȘtergere
  20. ;) Văd ca s-au dezlănțuit comentariile ;) ;). Ar fi bine dacă și finalitatea ar fi constructivă. Nu are rost să transformăm șueta aceasta scrabblistica într-o dispută. Pentru mine emulația aceasta este un simplu divertisment și nu mi-ar trece vreodată prin cap să mă supăr pe nimeni pentru nici un motiv. După cum am și afirmat în preambulul depunerii, nu am pretenția neapărata ca depunerea sa fie considerată drept una validă. Decizia trebuie să aparțină atât arbitrului, cât și participanților. Iar daca participanții decid ca nu este corectă, înseamnă ca nu este corecta! Tot ce voiam este sa dezbatem pe marginea acestui aspect inedit cu argumente valabile, fără a da naștere la disensiuni. Nu-mi permit nici sa demontez nici sa validez argumentele participanților. Mi se pare totuși copilăresc sa se pună presiuni pe arbitru cu argumente de gen : „îmi iau jucăriile și plec”. Petrica, anuleaza te rog depunerea!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Vad ca apare comentariul drept anonim, probabil datorita anumitor perturbari pe conturile google. Postarea de mai sus îmi apartine si nu a fost facuta cu cont anonim.

      Ștergere
    2. Sigur că este un divertisment, numai că cere destul timp şi e frustrant să vezi cum se acceptă depuneri pe care tu le eviţi, încadrându-te în regulament. În preambul te-ai legat numai de apostrof, dar ce părere ai de faptul că ar fi nume propriu sau nu?

      Ștergere
    3. Da Bogdane, m-am legat de apostrof pentru ca acel lucru mi s-a parut foarte discutabil si chiar îmi pare si în momentul de fata. Cât despre nume propriu, atâta timp cât nu este specificat în cadrul cuvântului titlu, nu am impresia ca nu s-ar fi respectat regulamentul. Lasând regulamentul deoparte, sigur ca se pot emite semne de întrebare. Pot spune ca Belfegor, vine direct de la un nume propriu, în timp ce Nodurosul vine de la adjectivul Noduros, dupa modelul Necuratul. La fel de mine poti emite întrebarea de ce se scrie cu litera mare atunci. Este interpretabil dar dupa regulament nu se încalca nici o regula.Repet însa, pentru mine marea problema ramâne apostroful si cred ca ar trebui sa stabilim daca se pot accepta aceste cuvinte sau nu pe viitor.Asa s-a procedat si pâna acum în cazul situatiilor inedite.

      Ștergere
  21. Gogu s. invar. (glum.) penis.
    Chelu’ s. m. sg. penis.
    Părosu' s. m. invar. (glum.) penis
    Bălosu’ invar. (obs.) penis.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Toate cele amintite mai sus sunt porecle. Ca şi NODUROSU' de altfel...
      PORÉCLĂ, porecle, s. f. 1. Supranume dat unei persoane în legătură cu o trăsătură caracteristică a fizicului său, a psihicului sau a activității sale. 2. (Înv. și reg.) Nume de familie.
      Ar mai fi ceva de adăugat?
      :) :) :)

      Ștergere
    2. .) Chiar ma întrebam ce s-ar fi întâmplat daca participai si tu la concursul asta ;) ;) ;) Cine ti-a zis ca e porecla? Unde scrie? si atunci Necuratul e tot porecla? Uite, în dex nu se spune asta ci ca ar fi substantiv masculin articulat (Substantivat, m. art; pop.)
      Mi-a placut în schimb replicile matale declamate teatral mai sus : Dear ladies and gentlemens, nu se poate asa ceva, unde s-a ajuns? I am shocking. ;) ;) ;) Ia un extraveral ca-ti trece.

      Ștergere
    3. In acest caz ce rost are sa mai consultam DEX -ul....daca ce-i care l-au intocmit au gresit unele definitii ?....unele cuvinte sunt interpretabile si e bine cand ne spunem opiniile ...DAR TOTUSI SA RESPECTAM DEX-UL ,asa cum scrie in regulament .
      Am jucat de-a lungul timpului multe partide care au avut reguli diferite impuse de arbitru,reguli care au fost bune sau contestate..nu asta e important....Spectaculos si frumos e ca am fost consultati si informati in legatura cu regulile impuse...fara a face comparatie cu regulile Federatiei de Scrabble..imi place ca aici ..NOI ...concurentii si arbitrul ne intocmim CONCURSUL.
      Haideti sa incetam cu replicile ironice...sa terminam partida si vom vedea alte sugestii in legatura cu regulamentul!

      Ștergere
  22. http://dexonline.ro/text/Flautul%20Fermecat

    RăspundețiȘtergere
  23. http://dexonline.ro/text/Flautul%20Fermecat

    RăspundețiȘtergere
  24. Văd că şi Pulănescu e scris cu P mare, dar e numai s.m., nu mai e şi invar. Probabil că se poate spune: un Pulănescu, doi Pulănescuri.

    RăspundețiȘtergere