IMPORTANT! Clasamentul concursului „Dezlegătorul anului” se poate accesa din meniul de mai sus.

marți, 13 august 2013

SCRABBLE: Partida 4 - Turul 9

Scrie depunerea la COMENTARII, până marţi 20 august, ora 12 !

25 de comentarii:

  1. Turul 9

    15F: ATONISM = 128 puncte

    Bogdan VLAD

    RăspundețiȘtergere
  2. Contestaţie

    Consider că depunerea 15A: CIOB nu este valabilă deoarece se formează cuvântul adiacent C8: ONU.
    Acesta este dat în DEX online de două surse: DE şi DOOM 2. În DE este consemnat: "O.N.U. v. Organizația Națiunilor Unite." iar în DOOM 2: "*ONU/O.N.U. s. propriu n.". Însă chiar DOOM 2, în secţiunea "PRINCIPALELE NORME ORTOGRAFICE, ORTOEPICE ŞI MORFOLOGICE ALE LIMBII ROMÂNE" consemnează la capitolul "1.2.6 Punctul" următoarele:
    "Se pot scrie cu sau fără punct între literele componente abrevierile compuse din mai multe iniţiale majuscule (A.C.T.H./ACTH, C.E.C./CEC, O.N.U./ONU, P.F.L./PFL)". Or "abrevierile compuse din mai multe iniţiale majuscule" nu sunt altceva decât SIGLE, conform definiţiilor din DEX online la cuvântul "siglă".
    În regulamentul acestei partide de scrabble se specifică în mod clar: "Nu sunt acceptate numele proprii din DE (Dicţionarul Enciclopedic), ABREVIERILE, SIGLELE şi simbolurile chimice din trei litere..." etc.
    Este evident deci că adiacentul ONU încalcă regulamentul acestei partide (şi ca fiind abreviere sau siglă, şi ca fiind nume propriu din DE).

    Bogdan VLAD

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. P.S.

      Acum nu ştiu ce se mai poate face, pentru că partida a continuat aşa. Aş dori însă să aflu şi părerea celorlalti jucători despre depunerea ONU (mai ales că se prefigurează şi un UFO la D13).

      B.V.

      Ștergere
  3. p. hristodulo

    IN T9 depunerea top este: E3 - ANOSTISEM = 111p
    in dex online la conjugarea verbului ANOSTI exista si ANOSTISEM dar mai spune ca este o forma nerecomndata, dar existenta!
    - imi cer scuze dar daca nu-l acceptati va rog sa luati in considerare
    15G - MONISTA = 107p
    Cu stima,

    RăspundețiȘtergere
  4. P. HRISTODULO

    Sincer sa fiu si eu am vazut 8A - CIOB dar nu l-am depus considerand ca *ONU/O.N.U s. propriu n din DOOM 2 nu este altceva decat o sigla a Organizatia Natiunilor Unite iar regulamentul acestei partide de scrabble nu accepta asa ceva; sunt sigur ca si domnul Aidimireanu a analizat cuvantul inainte de a accepta depunerea lui de continuare a partidei, iar intrucat dansul nu a "intervenit" pana acuma ne spune sa continuam asa cum se prezinta grila in momentul de fata!

    RăspundețiȘtergere
  5. Daca cuvantul nu corespunde comform regulamentului,ar trebui anulat si rejucat turul 7 cu alte litere extrase ...fara nici o sanctiune.Acum nu stiu ce spune D-L Patratica,corespunde sau nu?Dupa parerea mea nu corespunde.

    RăspundețiȘtergere
  6. Si eu am stat si am gandit mult până să introduc acest cuvânt. Logica a fost următoarea: ONU apare într-un dicţionar specializat (DOOM 2) deci poate fi introdus. Dacă încercaţi să căutaţi cuvintele din DE date ca exemplu în regulament, veţi observa că nici unul nu este consemnat şi în alt dicţionar. Eu am considerat că acea condiţie se referă numai la cuvintele care sunt consemnate ca sigle doar în DE. Cu respect!

    Gheorghe Chisăr

    RăspundețiȘtergere
  7. PS
    Cosider că atât UFO cât şi cuvintele menţionate de domnul Şerban Vlad pot fi introduse deoarece ele sunt menţionate în dicţionarele specializate menţionate în regulament şi nu sunt menţionate doar în DE.

    Gheorghe Chisăr

    RăspundețiȘtergere
  8. Soluţie pentru turul 9.

    M7: MINTOASE = 82 puncte

    Gheorghe Chisăr

    RăspundețiȘtergere
  9. MONASTIC - A1 - 158pct.
    Victor STOIAN

    RăspundețiȘtergere
  10. cCORECT AR FI SA SE ANULEZE ETAPA GRESITA SI RELUATA CU ALTE LITERE...SAU ACELEASI!
    Victor STOIAN

    RăspundețiȘtergere
  11. Scuze pentru greşeala neintenţionată din postarea anterioară. Am făcut un mix între domnul Ionel Şerban şi domnul Bogdan Vlad. Era evident vorba de domnul Bogdan Vlad

    Gheorghe Chisăr

    RăspundețiȘtergere
  12. ANOSTISEM - E3 - 164 pct.
    Victor STOIAN

    RăspundețiȘtergere
  13. Jocul continuă fără nicio modificare!
    Cei care au ştiut să speculeze prevederea de regilament "Nu sunt acceptate numele proprii din DE (Dicţionarul Enciclopedic), abrevierile, siglele şi simbolurile chimice din trei litere (UUE, UUO, UUH etc.)", au câştig de cauză. De ce? Pentru că ONU figurează în DOOM 2 (dicţionar acceptat) ca nume propriu şi nu ca siglă sau abreviere. Ori, sunt interzise numai numele proprii din DE, nu şi din celelalte dicţionare...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Să înţeleg că un eventual E12: IDA e valabil, chiar dacă e nume propriu?

      B.V.

      Ștergere
    2. Chiar dacă este o scăpare a mea în regulament, este de la sine înţeles că Dicţionarul Mitologic se încadrează în categoria "enciclopedie", iar numele proprii din aceasta nu pot fi acceptate!
      Deşi dreptatea este de partea ta, Bogdane, nu pot fi de acord cu o asemenea depunere.

      Ștergere
  14. Fara modificari? ☺ of,of ..cum am putut eu sa cad ,,de sus,,...si ma mai doare inca☺☻

    RăspundețiȘtergere