Scrieţi depunerea la
COMENTARII, până miercuri 14 mai, ora 12 !
Rebus (Careuri de definiții, tematice, începători, anagrame, fantezii, surprize), Concurs de Scrabble, Definiții rebusiste, Definiții umoristice, ABC Enigmistic, Jocuri logice, Postări lucrări debutanți, Portrete de rebusiști, Umor, Bancuri, Caricaturi, Caleidoscop, Funny.
IMPORTANT! Clasamentul concursului „Dezlegătorul anului” se poate accesa din meniul de mai sus.
Dragi participanţi, domnule arbitru, mă văd nevoit să declar FORFAIT.
RăspundețiȘtergereMotivul, plauzibil de altfel, este anularea depunerii mele care conţinea cuvântul IVIR, consemnat în DEX ONLINE (vezi Şăineanu), care înseamnă atât numele Iberiei asiatice cât şi IVIREAN, suprapusă cu luarea în considerare a unui plural aşa-zis deductibil al unui element (de compunere se pare) cu titulatura de sufix, mai exact VIR(I), neconsemnat în dicţionarele de specialitate. Consider că mi-au fost încălcate anumite drepturi şi principii, iar din simpla participare la un concurs de SCRABBLE s-a dovedit a fi participarea la o dezbatere a lipsurilor adăugite nolens volens de unii dintre participanţi la (în) DEX. Ştiu că nu se câştigă nimic la acest concurs şi că mai importantă este participarea, dar nu voi accepta să asist la asemenea jocuri, care mi se par de domeniul absurdului. Pe scurt, voi reveni abia atunci când totul va fi logic şi se va baza pe un regulament care să nu poată fi contestat. Până atunci, mă văd nevoit să vă urez succes la joc şi eventual în noile viitoare dezbateri, care par a fi de domeniul „reinventării apei calde”.
Vă mulţumesc pentru înţelegere!
12C - PRONAZISTE - 126 P
RăspundețiȘtergere12 C - PRONAZISTE - 130 P
RăspundețiȘtergereSUNT NEUTRU. E BINE CA ARBITRUL SĂ DECIDĂ. E UN JOC.
RăspundețiȘtergere12 C = PRONAZISTE = 130 PUNCTE.
RăspundețiȘtergereNU SUNT DE ACORD!
RăspundețiȘtergereLaur, rugămintea mea a fost să răspunzi SUNT DE ACORD sau NU SUNT DE ACORD...
RăspundețiȘtergereÎncepând cu acest tur, eu zic ca e mai bine sa se renunte la aceste forme deductibile, tocmai pentu a se evita orice echivoc pe viitor. Deci, nu sunt de acord.
RăspundețiȘtergereSUNT DE ACORD, DAR LA VIR NU PREA SUNT DE ACORD CU PLURALUL VIRI. RĂSPUNS FINAL : PUŢIN PESTE 50% SUNT DE ACORD .
RăspundețiȘtergereACUM AM CITIT CE S-A DISCUTAT DESPRE -VIR. SUNT DE ACORD !
RăspundețiȘtergere12C : PRONAZISTE = 130 puncte
RăspundețiȘtergereLa sfarsitul partidei 5 am fost de acord si îmi mentin punctul de vedere, dar, se pare ca aceasta acceptare lanseaza noi intrebari.
RăspundețiȘtergere1. Tot prin deductie se pot folosi si diminutivele neconsemnate ale unor cuvinte? (daca există caietel există şi pixuleţ, dacă există maşinuţă există şi bicicletuţă ... )
2. Se pot depune si declinări ale sufixelor? (ex: la VIRI ar putea fi utilizat VIRII, VIRILOR)
Pentru partida următoare eu as considera ca nu mai trebuie folosite cuvintele decât la forma si declinarile din dictionare (pe principiul: ,,daca nu este scris NU EXISTĂ,,). Asta ar simplifica si munca arbitrului si nu s-ar mai naste discutii.
Gheorghe Chisar
De unde IVIR înseamnă şi IVIREAN? Atunci SPANIA înseamnă SPANIOL sau ITALIA înseamnă ITALIAN? Ca să citez tot din Şăineanu.
Ștergere12C: PRONAZISTE = 130 PUNCTE
RăspundețiȘtergereGheorghe CHISĂR
nu sunt de acord!(chiar daca am fost avantajata de depunerea TURLICI)
RăspundețiȘtergere12 C:PRONAZISTE=126p.
RăspundețiȘtergere12 C:PRONAZISTE=126p.
RăspundețiȘtergereIar e o nebuloasă: Sunt de acord sau nu sunt de acord cu ce? Nu rezultă clar din întrebare.
RăspundețiȘtergereDeci ca să fie clar răspunsul meu: NU SUNT DE ACORD să fie folosite forme ale elementelor de compunere sau afixe care nu sunt consemnate în Dexonline.
(Dar ce ne facem cu alte forme neconsemnate? Care ar fi pluralul cuvântului FLUDĂRĂ?)
La mine va referiti? nu mai comentez nimic de azi inainte.....
ȘtergereDaca nu exista informatii privind formele acestui cuvânt, înseamna ca nu se folosește pluralul la depunere..... E simplu.... Tot ce e scris (si doar ce e scris) se poate depune....
ȘtergereDar asta doar dupa acest joc. Nu se pot schimba regulile la jumatatea jocului.
Gheorghe Chisar
J1 PROSTIE ( dar fără aluzie la VENO, HUBIŢA, TURLICI, UTI, VIRI şi ETE ! )
RăspundețiȘtergereTURUL 5
RăspundețiȘtergere12C: PRONAZISTE = 130 puncte
Sunt de accord cu formele deductibile
RăspundețiȘtergereVictor STOIAN
Mi se pare corecta depunerea cu IVIR din dictionarul lui Saineanu
RăspundețiȘtergereVictor STOIAN
1. În dicţionarul lui Saineanu cuvântul IVIR apare în capitolul NUME PROPRII BIOGRAFIE - GEOGRAFIE - ISTORIE - MITOLOGIE. Domnul Vlad a sesizat corect că, la anumite localităţi sau ţări, cel puţin în prima ediţie a dicţionarului, este trecut în paranteză şi cum sunt numiti locuitorii (Atena.....(atenian), Asiria....(asirian)..........Spania (spaniol). În concluzie consider incorectă depunere IVIR.
Ștergere2. Am încercat sa caut şi alte forme deductibile. Daca se mentine regula am putea folosi şi ISULUI, ISURI, ISURILOR (de la sufisul IŞ la cuvinte precum mărunţiş), EILOR, ELULUI (de la sufixul EL la cuvinte precum MARUNTEL) şi exemplele ar putea continua. Trebuie să ne gândim că am putea inventa cuvinte daca folosim deducţia la toate sufixele.
Gheorghe Chisăr.
Perfect de acord, domnule Chisăr!
ȘtergereDomnule Chisăr,
ȘtergereEu am transmis un mesaj cât se poate de clar. Dacă prin deducţie "logică" VIR are pluralul VIRI, atunci, tot prin deducţie "logică" (dacă doriţi faceţi şi câteva cercetări, aşa cum am făcut şi eu) IVIR este locuitor al vechiului stat IVIRIA (IBERIA). Locuitorii, evident, se numeau IVIRI sau IVIRENI.
Problema s-a pus altfel:
-dacă a fost acceptat pluralul VIRI, atunci să fie acceptat şi IVIR. Cum IVIR nu a fost acceptat, consider că şi VIRI nu trebuia să fie acceptat.
În concluzie, aşa cum m-am adresat şi arbitrului, se anulează depunearea TURLICI, se trece ŢIRULIC în locul ei (de fapt asta era şi intenţia iniţială a arbitrului), pentru că nu afectează cu nimic depunerea actuală.
Cred că mai logic de atât... nu se poate.
Vă mulţumesc tuturor pentru înţelegere!
Uitându-mă la atâtea exemple date de dl Chisăr, îmi vine în minte următoarea întrebare: până la urmă ce se flexionează, sufixul sau întregul cuvânt care conţine sufixul? Stând şi judecând logic, îmi dau seama că doar cuvântul, şi atunci sufixul ar fi invariabil, iar forme ca EILOR, ISULUI nu ar trebui avute în vedere. Numai un specialist în lingvistică ar putea să ne lămurească.
ȘtergereDar, deşi logica mi se pare perfectă, de ce atunci unele dicţionare consemnează femininul (ex.: -EAN, -EANĂ)? Forma de feminin a cui este, a cuvântului sau a sufixului?
În concluzie îmi menţin părerea că acele cuvinte-titlu din Dexonline precedate de o cratimă (sufixe sau elemente de compunere) să nu fie admise în partidele noastre de scrabble decât în formele consemnate.
S-ar putea anula TURLICI doar cu acordul celor 3 care au depus
ȘtergereCorect..... mai ales ca toti au considerat verbul A VÎRÎ...... nu elem. VIR
ȘtergereP. HRISTODULO
RăspundețiȘtergereNU SUNT DE ACORD sa folosim forme deductibile sau afixe neconsemnate in DEXONLINE
T5 - 12C - PRONAZISTE = 130p
12C : PRONAZISTE = 130 de puncte
RăspundețiȘtergereDepun cuvântul PRONAZISTE pe vertical la 12C pentru 130 de puncte.
RăspundețiȘtergereNu stiu daca am reusit sa postez si ma scuz anticipat pentru o eventuala dubla postare. Deci depun PRONAZISTE la 12 C pentru 130 de puncte.
RăspundețiȘtergereADRIAN GRIGORIU
RăspundețiȘtergereT5 - 12C - PRONAZISTE = 130p
12C: PRONAZISTE = 130 puncte
RăspundețiȘtergereRedau în copy-paste, de pe pagina mea de Facebook, reacţia Claudiei Mihai, multiplă campioană naţională la scrabble, la postarea lui Claudiu Sofrone "Mă văd nevoit să declar FORFAIT...":
RăspundețiȘtergereClaudia Mihai De mult trebuiau scoase elementele de compunere, inclusiv din lista oficiala de cuvinte (LOC), deoarece acestea ... NU SUNT CUVINTE!
8 mai la 17:34
Claudia Mihai In schimb, vocativele SUNT CUVINTE. Iar "AZOTULE", de exemplu, nu e cu nimic mai absurd decat "SONICULUI" (valabil la scrabble)... - amandoua sunt la fel de improbabile intr-un text "normal".
8 mai la 17:37
CONCLUZIE:
Deşi domnul Chisăr atrage foarte corect atenţia că regulile nu se pot schimba în timpul jocului, îmi asum responsabilitatea şi le voi schimba începând cu următorul tur, adică turul 6. Asta pentru a preîntâmpina IVIRea pe viitor a unor situaţii similare celei din turul 4.
Aşadar, urmând sfatul Claudiei Mihai...
1) NU SE VOR MAI FOLOSI ELEMENTE DE COMPUNERE ŞI AFIXE (PREFIXE, INFIXE, SUFIXE), CHIAR DACĂ ELE APAR ÎN DICŢIONARE.
2) SE REINTRODUCE FOLOSIREA VOCATIVELOR (NUMAI CELE CARE FIGUREAZĂ ÎN DEXONLINE).
Întrebări-precizări la CONCLUZIE
RăspundețiȘtergere1) Presupun că cele nou introduse în lista cuv. de 2 litere se menţin (AJ, OB, EM etc.).
2) E vorba numai de vocativele consemnate la rubrica Declinări, cele neconsemnate neputând fi deduse.
E OK aşa.
Corect, Bogdane!
ȘtergereAre dreptate doamna Claudia Mihai:
ȘtergereSufixul este o îmbinare de sunete (litere din alfabet) sau un singur sunet care se adaugă după rădăcina sau după tema unui cuvânt pentru a crea cuvinte sau forme gramaticale noi.
Prefixul sau afixul reprezinta literele din alfabet sau grupul de litere, care se atașează înaintea rădăcinii sau a temei unui cuvânt, pentru a forma un derivat cu forme gramaticale noi (nu este obligatoriu).
CONCLUZIE: Nici unul nici altul nu sunt cuvinte......
Gheorghe Chisăr