Seria de partide se va relua pe 13 septembrie cu partida 11.
Până atunci, deschid un forum în care să discutaţi despre
îmbunătăţirea regulamentului. Forumul este deschis
până pe 10 septembrie, după care voi analiza propunerile
şi vă voi consulta în legătură cu noul regulament.
Propunerea arbitrului: admiterea termenilor cu majuscule din DICŢIONARUL DE ARGOU.
RăspundețiȘtergereDe acord!
ȘtergereVictor STOIAN
Felicitari Ciprian!
RăspundețiȘtergereMultumesc, Dana.
ȘtergereFelicitări câştigătorului, care, iată, a beneficiat de propunerea mea de acordare a unui bonus pentru depunere top unică.
RăspundețiȘtergereDa Bogdane. Mulțam. Nu pot să nu constat că aceasta regulă propusă de tine stârnește emulația mai abitir decât alte dăți, când se instala platitudinea spre final. Aici mi-a țâțâit posteriorul (vorba vine) până spre final, resimțind răsuflarea voastră în ceafă până la linia de finiș.
ȘtergereS-a văzut şi la ultimul tur, unde cei patru fruntaşi au găsit depunerea maximă.
ȘtergereAceastă regulă, dacă se va menţine, ar trebui inserată chiar în regulamentul propriu-zis, nu aparte.
ȘtergereFără îndoială...
ȘtergereBonificaţia pentru solo există şi în partidele oficiale, dar este ponderată în funcţie de numărul jucătorilor. O valoare de 25p este exagerată în cazul unui număr redus de participanţi. Poate faceţi ajustările de rigoare şi la acest capitol...
ȘtergereS-a mai discutat despre valoarea variabilă a bonificaţiei, dar arbitrul a fost oripilat de perspectiva unor calcule suplimentare. Într-adevăr, şi mie mi se pare că 25 p este cam mult, 10-12 p ar fi suficient.
ȘtergereOk pentru o bonificatie de 10-15 puncte.
ȘtergereDe acord sa se admita. Trebuie totusi dezbatuta si problema apostrofului.
RăspundețiȘtergereEvident.
ȘtergereO să încep chiar eu:
ȘtergereAtunci când erau permise elementele de compunere, nimeni nu a contestat lipsa cratimei. Pe cale de consecinţă apostroful n-ar trebui să ridice probleme.
Sunt de acord cu admiterea cuvintelor cu apostrof.
ȘtergereNu sunt de acord cu admiterea cuvintelor cu majuscule. De ce am face rabat doar cu un singur dicţionar? Toate cuvintele care încep cu majuscule sunt nume proprii, deci nu trebuie admise.
Pentru că este singurul dicţionar în care numele proprii definesc substantive comune. Părerea mea...
ȘtergereDezbaterea rămâne deschisă.
De acord atunci pentru apostrof.
ȘtergerePropuneri:
RăspundețiȘtergere1) Fiecare jucător să-şi scrie şi punctajul total la fiecare tur. Cred că l-ar ajuta pe arbitru. Dar dacă jucătorul calculează greşit, asta l-ar putea deruta pe arbitru. Deci e o propunere pe care doar arbitrul o poate accepta sau nu.
2) Ora de trimitere a depunerii să fie 23,59 în loc de 12,00 (ziua urmând să o aleagă arbitrul, mie mi-e indiferent). Astfel am fi scutiţi de accesarea din sfert in sfert de oră, o după-amiază întreagă, a blogului în speranţa găsirii comentariilor. Ne trezim liniştiţi a doua zi şi găsim direct comentariile (sper!).
1) Eu oricum calculez (chiar dacă uneori o dau prin bălării) punctajul fiecărui concurent, dar mi-ar fi de ajutor să mă confrunt cu cel calculat individual de fiecare concurent. Deci, DA!
ȘtergereS-o crezi tu că te vei trezi liniştit... :)))))))))))))))
ȘtergereMăcar să rămână problema orei limită de trimitere a depunerilor, că o rezolv eu între 23,59 şi 00.00, pe 12.09...
Important este să ajungem la acelaşi numitor în privinţa noului regulament.
Am observat că nu se ştie exact ce înseamnă "cuvinte-titlu" şi "forme date pe lângă cuvintele-titlu". Arbitrul ar trebui să vină cu o precizare.
RăspundețiȘtergereMi-e greu să cred asta, dă-mi un exemplu...
Ștergere1) "Ciprian Oglan duminică, 16 august 2015, 23:25:00 EEST
ȘtergereEu cred ca te înseli Petrica. ÎNOI apare drept cuvânt titlu daca dai pe declinari. Tasteaza ÎNOI / Declinari si ai sa te convingi"
2) "mormolocu luni, 17 august 2015, 16:17:00 EEST
Petrica, eu cred ca este valabil si GRAESTI si INOI, nu inteleg de ce tocmai acum esti hotarat sa nu le treci pentru ca nu sunt cuvinte titlu!"
3) "Ciprian Oglan luni, 23 februarie 2015, 17:58:00 EET
;). Pai eu zic ca se încadreaza în regulament, deoarece este dat pe lânga cuvântul titlu. Altfel nu înteleg sensul acestei precizari. Pe de alta parte ASE nu se încadreaza la rubrica: Nu se admit : etc. Pentru mine este clar o forma a cuvântului ASA pe lânga cuvântul titlu."
E suficient?
Bogdan, INOI chiar apare drept cuvânt-titlu dar nedefinit , prin artificiul pe care l-am descris . E o bizarerie a autorilor dex online. În cazul lui ASE, la o analiza mai obiectiva, cred ca ai dreptate, desi este o chestiune de interpretare. Am zis ca era pe lânga cuvântul-titlu nu ca ar fi cuvânt-titlu.. La vremea respectiva mi-ai explicat ceea ce tu întelegeai prin (formele date pe lânga cuvântul-titlu).
ȘtergereDe aceea am cerut o precizare din partea arbitrului, nu pentru polemică, ci pentru a fi clar pentru toată lumea.
ȘtergereSe pare însă că numai noi foruim aici, ceilalţi jucători nu zic nici pâs. Cum să îmbunătăţim regulamentul atunci?
ȘtergereCa o idee, am putea introduce şi regula: sunt valabile şi cuvintele care apar la rubrica declinări/conjugări cu menţiunea "Nu există informații despre flexiunea acestui cuvânt." Atunci ar fi admise "legal" şi cuvinte gen "înoi", fără nicio controversă.
ȘtergereChiar daca pe dex online cuvântul titlu care apare est "Înoiesc", tie ti se pare normal sa pui drept cuvânt-titlu un verb conjugat la prezent pentru persoana întâi si sa bagi infinitivul lui pe rubrica de declinari? Mie unul nu. Asta este una din hibele dictionarului lui Scriban, sau eventual al culegerii lui de catre baietii de la dex. Nu pot sa ma exprim deoarece nu detin acest dictionar. Daca ai vrut sa elimini dubiile asupra exactitudinii sintagmei "cuvânt-titlu", consider totusi ok demersul tau. Cel mai bine ar fi ca tu sau Petrica sa îi dati o definitie standard pentru a evita orice amalgam.
ȘtergereDe acord pentru introducerea în regulament a admiterii cuvintelor de la declinari/conjugari cu mentiunea "Nu exista informatii despre flexiunea acestui cuvânt". Dar, dupa cum remarcai si tu, numai noi doi nu putem stabili o majoritate. Ar fi de dorit ca si ceilalti participanti sa se exprime daca sunt sau nu de acord cu ce am dezbatut pâna acum si eventual sa vina cu propuneri suplimentare.
ȘtergereCa să vă dumiresc ce este cu ÎNOI: acest cuvânt apare în tabela de forme flexionare ca și ”formă unică” și are eticheta de ”temporar”, ca și parte de vorbire (adică nu e calificat ca și verb). Doar dacă are cineva Scriban-ul ne poate edifica.
ȘtergereGRĂEȘTI - nu l-am găsit în baza de date dexonline. Voi cum l-ați găsit?
Ștergeregrăì v. 1. a rosti: ce vorbe grăești ? 2. a vorbi, a cuvânta (cu o nuanță de solemnitate): așa grăi bătrânul. [Slav. GRAĬATI, a croncăni (serb.: a croncăni și a grăi)].
ȘtergereSursa: Șăineanu, ed. a VI-a (1929) | Adăugată de LauraGellner | Semnalează o greșeală | Permalink
A fost o glumă, cuvântul nu e valabil.
Pentru că am revenit din vacanţă ... o să vă spun câte ceva despre cuvintele gen "ÎNOI".
ȘtergereDexonline preia definiţiile/explicaţiile din surse aşa cum figurează acolo, corectând doar unele greşeli de tipar evidente. Dacă majoritatea surselor dau infinitivul verbelor, Scriban prezintă indicativul prezent, pers. I.
Dar dexonline are un algoritm de flexionare a lexemelor (cuvinte-titlu), pe care nu-l poate aplica - în cazul verbelor - decât la infinitiv. De aceea în astfel de cazuri în baza de date avem "înoi" - infinitivul -, urmând ca "înoiesc" şi alte forme flexionare să apară la rubrica "declinări/conjugări". Dacă lexemul nu a fost etichetat încă - este cazul lui "înoi" -, atunci apare menţiunea "Nu există informații despre flexiunea acestui cuvânt.", iar o căutare a lui "înoiesc" nu va avea rezultatul aşteptat!!
În acest caz, toate declinările/conjugările lui ÎNOI ar trebui să fie valabile?
ȘtergereImportant este să stabilim dacă în partidele noastre putem folosi sau nu cuvinte date la rubrica "declinări/conjugări" cu menţiunea "Nu există informații despre flexiunea acestui cuvânt." dacă acestea nu sunt nici cuvinte-titlu, nici forme flexionare date pe lângă cuvintele-titlu în dicţionarele din Dexonline.
ȘtergereCred ca ar trebui admise aceste cuvinte, cu atât mai mult cu cât ele sunt infinitive. Ar fi pacat sa se evite folosirea lor doar pentru ca algoritmul dexonline are pentru moment o anumita structura.
ȘtergereÎntre timp s-a rezolvat (pe dexonline) cazul lui „înoi” și „reînoi”; au fost etichetate și apar toate formele.
ȘtergereDar mai sunt și alte cuvinte în această situație...
Părerea mea e că ar trebui să nu acceptați sursa „Scriban”, redactată într-o ortografie veche, depășită.
Da, e o idee bună, mai sunt şi alte dicţionare în care putem găsi cuvinte "ciudate". Deci fără Scriban.
ȘtergereCum zicea Bogdan mai deunazi, dictionarul lui Scriban constituie unul din ingredientele care dau sare si piper acestei mini-emulatii. Este una din variabilele care permit gasirea unor cuvinte ce nu figureaza prin softurile de anagrame sau altele de care se servesc scrablistii. Eu zic ca este foarte util.
ȘtergereDin moment ce se acceptă Dicționarul de Argou, cred că ar fi o ”nedreptate” să excludem Scriban-ul. Ori lista LOOC, ori toate dicționarele de pe dexonline (și nu numai). Am jos o postare pe care nu aș vrea s-o amestec aici. Cuvinte ce nu figurează pe dexonline, dar sunt cuvinte titlu din alte dicționare.
ȘtergerePe mine m-ar interesa probleme/partide de scrabble jucate in limitele listei oficiale (LOOC) si in felul acesta nu vor mai aparea contestatii, dubii, ori inovatii discutabile. Sa acceptam variabile doar in enuntul problemei.
RăspundețiȘtergereProblemele, din câte am constatat, n-au întrunit preocuparea decât a doi-trei participanţi (ca să nu zic unul singur, domnul Petre Hristodulo), aşa că până nu apare o problemă "cu lipici" la majoritatea concurenţilor, interesul meu e nul. Singura modalitate stimula emulaţia, ar fi punerea în joc a unui premiu (cât de mic), prin apariţia unui sponsor, lucru pe care nu-l întrevăd în următorii... 200 de ani. :))))))
ȘtergereÎn ce priveşte LOC, acesta este foarte uşor de folosit, nemaivorbind de varianta de depunere optimă pe care o dau programele specializate. De aceea am elaborat acest regulament, în asentimentul majorităţii concurenţilor la partidele de pe PĂTRĂŢICĂ, tocmai de a nu primi mură-n gură, printr-o simplă apăsare de tastă, depunerea-top, ci de a putea juca scrabble aproape ca în sală, acolo unde nu eşti ajutat de niciun dicţionar.
ȘtergereUn regulament riguros în ceea ce priveşte cuvintele (formele) admise este greu (dacă nu imposibil) de formulat, cu atât mai mult cu cât dexonline este o sursă în continuă modificare. Va trebui să vă împăcaţi cu tot felul de situaţii ambigue şi să acceptaţi compromisuri...
ȘtergereSe pot disputa partide/probleme având la bază doar LOC, modificând alte reguli ale jocului: număr de litere, valoare, listă cuvinte de 2 litere... (limitând astfel posibilitatea folosirii unor programe specializate).
Nu cred că un regulament riguros este imposibil de realizat, cere numai un timp destul de lung, mai ales pentru găsirea exemplelor adecvate. Eu chiar am imaginat schema unui regulament, mi-e greu însă să caut exemplele, aşa cum am spus.
ȘtergereA ne baza numai pe LOC ar însemna eliminarea plăcerii de a căuta (şi a găsi) cuvinte imposibile (care nu sunt în LOC). Depunerea s-ar putea rezolva într-un timp relativ scurt, nu ar mai fi necesară o săptămână. Nu cred că arbitrul e dispus să reducă termenul de trimitere a depunerii.
Având în vedere că aș dori să particip și eu la următoarea serie, apelez pe această cale la dumneavoastră, pentru a mă îndruma spre resursa de unde pot descărca lista de cuvinte de 2, 3 litere admise. Am văzut o depunere prin care s-a format un cuvânt adiacent de 2 litere, și anume GP, neconsemnat în lista de pe dexonline. Probabil n-am descărcat eu ce trebuie. Mulțumesc.
RăspundețiȘtergereEste o listă prezentată în josul paginii de concurs, convenită cu toţi participanţii la partidele de pe acest blog, în care (o să vedeţi) au fost introduse simboluri chimice, indicative auto şi cuvinte noi intrate în uz.
ȘtergereGP = Grand Prix
Poate că şi lista aceasta ar trebui prezentată imediat după regulament, nu în josul paginii.
ȘtergereEu zic că e bine pusă acolo, dar dacă şi ceilalţi jucători consideră că i-ar avantaja plasarea listei imediat sub regulament, e OK, se face.
ȘtergereSunt de acord cu toate propunerile. Prezentarea grupului de 2 litere, bonificatia de 25 pct. sa fie de 15, cu toate ca meritul celui care gaseste depunerea TOP ar fi buna de 25 pct., sa se admita ,,apostroful'', calculul sa fie facut de arbitru (el oricum face asta), ora de trimitere poate ramane aceeasi, nu cred ca are importanta, toate declinările/conjugările lui să fie valabile la toate cuvintele, plasarea listei de 2 litere imediat sub regulament, sa fie admise si cuvintele la care este specificat ,,Nu există informații despre flexiunea acestui cuvânt''.
RăspundețiȘtergereVictor STOIAN
Ce vom face cu cuvintele pe care dexonloine le are în baza de date, dar din motive de licențiere nu poate afișa definițiile? Am dat peste astfel de cuvinte. Nu-mi mai aduc aminte dacă erau substantive proprii sau nu.
ȘtergereAici e clar, aceste cuvinte nu apar nicăieri,deci nu sunt valabile.Un exemplu ar fi III.
ȘtergereMi-am adus aminte de un cuvânt pe care nu l-am găsit pe pe dexonline... E vorba de DIARIU, care figurează în DEXI. Îl excludem doar că nu este pe dexonline? Acceptăm dicționarul de argou dar DEXI nu?
ȘtergereGata cu vacanţa... puţin prelungită! Mi-am format o părere în urma discuţiilor. Mâine voi completa regulamentul, iar de duminică... START în partida 11!
RăspundețiȘtergere