IMPORTANT! Clasamentul concursului „Dezlegătorul anului” se poate accesa din meniul de mai sus.

miercuri, 24 februarie 2016

SCRABBLE: SERIE DE MAXIME - Turul 4

Depunerile se vor trimite la adresa gall.matei@gmail.com 
până marţi 1 martie, ora 12

13 comentarii:

  1. Ce înseamnă „corecție -1 la punctajul depunerii”? Suntem depunctați dacă nu calculăm corect?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Înseamnă că jucătorul a greșit punctajul (calculând cu 1p în plus) și l-am informat. Nu e o penalizare, nu vă depunctez pentru greșeli de calcul.

      Ștergere
  2. N-am inteles...de ce nu-i corect higheghe? ..este in dexonline...

    RăspundețiȘtergere
  3. Nici n-am bagat de seama acel Loc5...am crezut ca-i corespondentul Dex-ului...pai ce fel de scrabble jucam daca nu acceptam cuvinte din DEX?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. DEX și dexonline sunt două lucruri diferite. Îmi pare rău pentru neînțelegere, eu cred că am specificat destul de clar care este fondul de cuvinte acceptat.

      Mai fac o dată precizarea de ce nu sunt de acord să arbitrez partide jucate cu un fond de cuvinte lărgit la întregul dexonline. Această bază de date este în continuă evoluție, se adaugă cuvinte (forme flexionare) noi, se elimină unele greșite, se corectează... Ați avut în partidele precedente arbitrate de Pătrățică destule exemple de situații ambigue. Jucătorul face o depunere marți, când un cuvânt este în dexonline, iar arbitrul o verifică duminică, când cuvântul a dispărut (sau a fost modificat). Sau un jucător beneficiază de un cuvânt introdus în ultima clipă, în timp ce alții au trimis depunerea mai devreme...
      Chiar HIGHEGHE e un exemplu. Când l-ai depus nu avea flexiunea specificată. Acum are două variante, deși nu știu care ar fi cea corectă. DTM nu specifică forma de plural, deci cum considerăm corect? Higheghele? Higheghile? Fără plural?

      Ștergere
    2. DTM specifică fiind violină, deși vine din maghiară [hegedű] care înseamnă vioară. Și noi mai folosim regionalismul ăsta, dar cu „ghe” înmuiat. Fonetic scris ceva de genul [hedjæjæ]. :)
      Personal votez pentru defectiv de plural pentru că nici VEGHI sau ZEGHI nu-mi sună prea bine. Similar lui LEGHE ar trebui să fie defective de plural. Limba vorbită însă ne-a arătat că putem mânca CIREȘI, VIȘINI și CĂPȘUNI. (asta dacă contează)

      Ștergere
    3. Am elucidat pluralul de la higheghe.

      Mic Dicționar Academic consemnează la pag 1069:

      higege sf vz higheghe
      higheghe sf [At: ARH FOLK VII, 57 / V: ~gege / P și: higieghie / Pl: ~ghi / E: cf mg hegedű] (Mgm; Trs) Vioară.

      Ștergere
  4. Vegheaza, am gasit si eu..dar nu am pus,vazand ca Higheghe are un punct mai mult...adevarul e ca nu mi-am dat seama sa-l verific si in Loc5....oricum..abandonez :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. O greșeală, pierderea unui tur ... nu sunt motive de abandon :-(
      Credeam că jucați de plăcere și locul în clasament nu e realmente important... Îmi pare rău... dar nu pot face derogări de la regulament.

      Ștergere
    2. Subscriu, Dana!
      Te ştiu o luptătoare. La acest gen de partidă oricând e posibilă o răsturnare de situaţie.

      Ștergere
  5. Bine,revin atunci ...:)!M-am suparat pe mine doar,pentru neatentie...Nu prea mai am sanse ...,dar sper sa am...inspiratie.:)

    RăspundețiȘtergere
  6. Cu riscul de a sastisi pe cineva am sa fac o confesiune. Am inceput aceasta partida cu bucuria de a juca scrabble dupa lista oficiala, chiar daca a fost impusa suplimentar si o lista “largita” a cuvintelor de doua litere. In primul tur, din vina mea, nu am folosit LOC-5 si am pierdut puncte, dar continuu partida de dragul competitiei, fara sa am impresia ca fac vreo concesie cuiva. Imi amintesc de o partida din perioada in care la un astfel de concurs participau aproape o suta de concurenti, in care am fost descalificat de arbitru pentru depasirea termenului de trimitere a solutiei. Desi convingerea mea era alta decat aceea a arbitrului nu m-am retras, ci am cerut permisiunea sa continuu partida in afara concursului si astfel am incheiat-o mai mult decat onorabil, pe loc de podium. Consider ca acesta e un mod de a dovedi, cand ai ceva de demonstrat, ca poti. Asadar, va rog, nu astept felicitari doar pentru faptul ca raman in competitie! Luigi M.

    RăspundețiȘtergere