IMPORTANT! Clasamentul concursului „Dezlegătorul anului” se poate accesa din meniul de mai sus.

joi, 8 mai 2014

SCRABBLE: Partida 6 - Turul 5

Scrieţi depunerea la COMENTARII, până miercuri 14 mai, ora 12 !

40 de comentarii:

  1. Dragi participanţi, domnule arbitru, mă văd nevoit să declar FORFAIT.

    Motivul, plauzibil de altfel, este anularea depunerii mele care conţinea cuvântul IVIR, consemnat în DEX ONLINE (vezi Şăineanu), care înseamnă atât numele Iberiei asiatice cât şi IVIREAN, suprapusă cu luarea în considerare a unui plural aşa-zis deductibil al unui element (de compunere se pare) cu titulatura de sufix, mai exact VIR(I), neconsemnat în dicţionarele de specialitate. Consider că mi-au fost încălcate anumite drepturi şi principii, iar din simpla participare la un concurs de SCRABBLE s-a dovedit a fi participarea la o dezbatere a lipsurilor adăugite nolens volens de unii dintre participanţi la (în) DEX. Ştiu că nu se câştigă nimic la acest concurs şi că mai importantă este participarea, dar nu voi accepta să asist la asemenea jocuri, care mi se par de domeniul absurdului. Pe scurt, voi reveni abia atunci când totul va fi logic şi se va baza pe un regulament care să nu poată fi contestat. Până atunci, mă văd nevoit să vă urez succes la joc şi eventual în noile viitoare dezbateri, care par a fi de domeniul „reinventării apei calde”.

    Vă mulţumesc pentru înţelegere!

    RăspundețiȘtergere
  2. SUNT NEUTRU. E BINE CA ARBITRUL SĂ DECIDĂ. E UN JOC.

    RăspundețiȘtergere
  3. Laur, rugămintea mea a fost să răspunzi SUNT DE ACORD sau NU SUNT DE ACORD...

    RăspundețiȘtergere
  4. Începând cu acest tur, eu zic ca e mai bine sa se renunte la aceste forme deductibile, tocmai pentu a se evita orice echivoc pe viitor. Deci, nu sunt de acord.

    RăspundețiȘtergere
  5. SUNT DE ACORD, DAR LA VIR NU PREA SUNT DE ACORD CU PLURALUL VIRI. RĂSPUNS FINAL : PUŢIN PESTE 50% SUNT DE ACORD .

    RăspundețiȘtergere
  6. ACUM AM CITIT CE S-A DISCUTAT DESPRE -VIR. SUNT DE ACORD !

    RăspundețiȘtergere
  7. La sfarsitul partidei 5 am fost de acord si îmi mentin punctul de vedere, dar, se pare ca aceasta acceptare lanseaza noi intrebari.
    1. Tot prin deductie se pot folosi si diminutivele neconsemnate ale unor cuvinte? (daca există caietel există şi pixuleţ, dacă există maşinuţă există şi bicicletuţă ... )
    2. Se pot depune si declinări ale sufixelor? (ex: la VIRI ar putea fi utilizat VIRII, VIRILOR)
    Pentru partida următoare eu as considera ca nu mai trebuie folosite cuvintele decât la forma si declinarile din dictionare (pe principiul: ,,daca nu este scris NU EXISTĂ,,). Asta ar simplifica si munca arbitrului si nu s-ar mai naste discutii.


    Gheorghe Chisar

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. De unde IVIR înseamnă şi IVIREAN? Atunci SPANIA înseamnă SPANIOL sau ITALIA înseamnă ITALIAN? Ca să citez tot din Şăineanu.

      Ștergere
  8. 12C: PRONAZISTE = 130 PUNCTE


    Gheorghe CHISĂR

    RăspundețiȘtergere
  9. nu sunt de acord!(chiar daca am fost avantajata de depunerea TURLICI)

    RăspundețiȘtergere
  10. Iar e o nebuloasă: Sunt de acord sau nu sunt de acord cu ce? Nu rezultă clar din întrebare.

    Deci ca să fie clar răspunsul meu: NU SUNT DE ACORD să fie folosite forme ale elementelor de compunere sau afixe care nu sunt consemnate în Dexonline.

    (Dar ce ne facem cu alte forme neconsemnate? Care ar fi pluralul cuvântului FLUDĂRĂ?)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La mine va referiti? nu mai comentez nimic de azi inainte.....

      Ștergere
    2. Daca nu exista informatii privind formele acestui cuvânt, înseamna ca nu se folosește pluralul la depunere..... E simplu.... Tot ce e scris (si doar ce e scris) se poate depune....
      Dar asta doar dupa acest joc. Nu se pot schimba regulile la jumatatea jocului.
      Gheorghe Chisar

      Ștergere
  11. J1 PROSTIE ( dar fără aluzie la VENO, HUBIŢA, TURLICI, UTI, VIRI şi ETE ! )

    RăspundețiȘtergere
  12. Sunt de accord cu formele deductibile
    Victor STOIAN

    RăspundețiȘtergere
  13. Mi se pare corecta depunerea cu IVIR din dictionarul lui Saineanu
    Victor STOIAN

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. 1. În dicţionarul lui Saineanu cuvântul IVIR apare în capitolul NUME PROPRII BIOGRAFIE - GEOGRAFIE - ISTORIE - MITOLOGIE. Domnul Vlad a sesizat corect că, la anumite localităţi sau ţări, cel puţin în prima ediţie a dicţionarului, este trecut în paranteză şi cum sunt numiti locuitorii (Atena.....(atenian), Asiria....(asirian)..........Spania (spaniol). În concluzie consider incorectă depunere IVIR.
      2. Am încercat sa caut şi alte forme deductibile. Daca se mentine regula am putea folosi şi ISULUI, ISURI, ISURILOR (de la sufisul IŞ la cuvinte precum mărunţiş), EILOR, ELULUI (de la sufixul EL la cuvinte precum MARUNTEL) şi exemplele ar putea continua. Trebuie să ne gândim că am putea inventa cuvinte daca folosim deducţia la toate sufixele.

      Gheorghe Chisăr.

      Ștergere
    2. Domnule Chisăr,
      Eu am transmis un mesaj cât se poate de clar. Dacă prin deducţie "logică" VIR are pluralul VIRI, atunci, tot prin deducţie "logică" (dacă doriţi faceţi şi câteva cercetări, aşa cum am făcut şi eu) IVIR este locuitor al vechiului stat IVIRIA (IBERIA). Locuitorii, evident, se numeau IVIRI sau IVIRENI.
      Problema s-a pus altfel:
      -dacă a fost acceptat pluralul VIRI, atunci să fie acceptat şi IVIR. Cum IVIR nu a fost acceptat, consider că şi VIRI nu trebuia să fie acceptat.
      În concluzie, aşa cum m-am adresat şi arbitrului, se anulează depunearea TURLICI, se trece ŢIRULIC în locul ei (de fapt asta era şi intenţia iniţială a arbitrului), pentru că nu afectează cu nimic depunerea actuală.
      Cred că mai logic de atât... nu se poate.
      Vă mulţumesc tuturor pentru înţelegere!

      Ștergere
    3. Uitându-mă la atâtea exemple date de dl Chisăr, îmi vine în minte următoarea întrebare: până la urmă ce se flexionează, sufixul sau întregul cuvânt care conţine sufixul? Stând şi judecând logic, îmi dau seama că doar cuvântul, şi atunci sufixul ar fi invariabil, iar forme ca EILOR, ISULUI nu ar trebui avute în vedere. Numai un specialist în lingvistică ar putea să ne lămurească.
      Dar, deşi logica mi se pare perfectă, de ce atunci unele dicţionare consemnează femininul (ex.: -EAN, -EANĂ)? Forma de feminin a cui este, a cuvântului sau a sufixului?
      În concluzie îmi menţin părerea că acele cuvinte-titlu din Dexonline precedate de o cratimă (sufixe sau elemente de compunere) să nu fie admise în partidele noastre de scrabble decât în formele consemnate.

      Ștergere
    4. S-ar putea anula TURLICI doar cu acordul celor 3 care au depus

      Ștergere
    5. Corect..... mai ales ca toti au considerat verbul A VÎRÎ...... nu elem. VIR

      Ștergere
  14. P. HRISTODULO

    NU SUNT DE ACORD sa folosim forme deductibile sau afixe neconsemnate in DEXONLINE

    T5 - 12C - PRONAZISTE = 130p

    RăspundețiȘtergere
  15. Depun cuvântul PRONAZISTE pe vertical la 12C pentru 130 de puncte.

    RăspundețiȘtergere
  16. Nu stiu daca am reusit sa postez si ma scuz anticipat pentru o eventuala dubla postare. Deci depun PRONAZISTE la 12 C pentru 130 de puncte.

    RăspundețiȘtergere
  17. ADRIAN GRIGORIU

    T5 - 12C - PRONAZISTE = 130p

    RăspundețiȘtergere
  18. Redau în copy-paste, de pe pagina mea de Facebook, reacţia Claudiei Mihai, multiplă campioană naţională la scrabble, la postarea lui Claudiu Sofrone "Mă văd nevoit să declar FORFAIT...":

    Claudia Mihai De mult trebuiau scoase elementele de compunere, inclusiv din lista oficiala de cuvinte (LOC), deoarece acestea ... NU SUNT CUVINTE!
    8 mai la 17:34

    Claudia Mihai In schimb, vocativele SUNT CUVINTE. Iar "AZOTULE", de exemplu, nu e cu nimic mai absurd decat "SONICULUI" (valabil la scrabble)... - amandoua sunt la fel de improbabile intr-un text "normal".
    8 mai la 17:37

    CONCLUZIE:
    Deşi domnul Chisăr atrage foarte corect atenţia că regulile nu se pot schimba în timpul jocului, îmi asum responsabilitatea şi le voi schimba începând cu următorul tur, adică turul 6. Asta pentru a preîntâmpina IVIRea pe viitor a unor situaţii similare celei din turul 4.
    Aşadar, urmând sfatul Claudiei Mihai...
    1) NU SE VOR MAI FOLOSI ELEMENTE DE COMPUNERE ŞI AFIXE (PREFIXE, INFIXE, SUFIXE), CHIAR DACĂ ELE APAR ÎN DICŢIONARE.
    2) SE REINTRODUCE FOLOSIREA VOCATIVELOR (NUMAI CELE CARE FIGUREAZĂ ÎN DEXONLINE).

    RăspundețiȘtergere
  19. Întrebări-precizări la CONCLUZIE
    1) Presupun că cele nou introduse în lista cuv. de 2 litere se menţin (AJ, OB, EM etc.).
    2) E vorba numai de vocativele consemnate la rubrica Declinări, cele neconsemnate neputând fi deduse.

    E OK aşa.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Are dreptate doamna Claudia Mihai:
      Sufixul este o îmbinare de sunete (litere din alfabet) sau un singur sunet care se adaugă după rădăcina sau după tema unui cuvânt pentru a crea cuvinte sau forme gramaticale noi.
      Prefixul sau afixul reprezinta literele din alfabet sau grupul de litere, care se atașează înaintea rădăcinii sau a temei unui cuvânt, pentru a forma un derivat cu forme gramaticale noi (nu este obligatoriu).
      CONCLUZIE: Nici unul nici altul nu sunt cuvinte......
      Gheorghe Chisăr

      Ștergere