IMPORTANT! Clasamentul concursului „Dezlegătorul anului” se poate accesa din meniul de mai sus.

joi, 15 mai 2014

SCRABBLE: Partida 6 - Turul 6

Scrieţi depunerea la COMENTARII, până miercuri 21 mai, ora 12 !

35 de comentarii:

  1. Oare câte bare poate avea o poartă pentru ca arbitrul să tot dea în ele?

    1) Ni se prezintă tăieturi de prin site-uri care să ne arate cum că există cuvântul ivir. Nimeni nu contestă existenţa acestui cuvânt, numai că el nu apare în Dexonline ca substantiv comun. Şi oricum el nu e o formă flexionară dedusă a cuvântului Iviria, cum se tot insinuează, ci e alt cuvânt (şi chiar dacă ar fi o formă a cuvântului ivirean, acesta din urmă nu e cuvânt-titlu în Dexonline de la care s-ar putea deduce).
    Hai să luăm de exemplu cuvântul SELF din Dexonline, cu sensul "de unul singur, singur, propriu, însuși". De la el derivă SELFIE = poză făcută singur (vezi Wikipedia), cuvânt de care e plin Internetul (peste 52 milioane de articole), dar nu apare în Dexonline. Îl putem folosi în partidele noastre, zicând că se deduce din SELF şi fluturând diverse articole de pe Internet? Eu cred că nu.
    2) Depunerea cu IVIR a fost găsită şi de Victor Stoian. El de ce nu e suprapunctat în clasament?
    3) "FORFAIT-UL" ANUNŢAT CU ATÂTA TAM-TAM e practic realizat, din moment ce depunerea pentru turul 5 e consemnată la ora 12:01:00, deci după termenul limită admis. Ora respectivă e intenţionat aleasă de concurent pentru a da de înţeles că joacă totuşi, dar nu oficial.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred ca jocul a inceput sa ia o intorsatura neplacuta.
      Oare jucam de placere sau pentru orgolii!
      Victor STOIAN

      Ștergere
    2. E4 - ABOLLEI - 92 PCT.
      Victor STOIAN

      Ștergere
    3. M7 - LOBELIA - 121 PCT
      Victor STOIAN

      Ștergere
    4. Cartonaş galben pentru introducere!
      1) Am parcurs astăzi comentariile din urmă şi sunt nevoit să-ţi dau iarăşi dreptate. Domnul Chisăr dădea câteva exemple din Şăineanu - Spania... (spaniol), Atena... (atenian) - care demonstrează că acesta era modul de abordare a definiţiilor în acea vreme. Deci, IVIR este incorect. Mea culpa!
      2) Omisesem că şi Victor a avut o depunere identică. Urma să-i adaug şi lui punctele aferente, însă nu mai e cazul...
      3) Ca de obicei, n-am verificat ora de expediere a depunerii, mizând pe corectitudinea concurenţilor. Claudiu, o avea defectele lui, în schimb are o calitate de netăgăduit: ŞTIE SĂ-ŞI ATRAGĂ ANTIPATII !!!
      Îi voi anula depunerea din turul 5, inclusiv cele şapte puncte din turul 4...

      Ștergere
    5. "...cuvântul ivir. Nimeni nu contestă existenţa acestui cuvânt, numai că el nu apare în Dexonline ca substantiv comun."
      Bogdane, am citat din ce ai scris tu mai devreme. OK! Ca să lămurim din scurt totul, aş dori să-mi arăţi unde eXistă substantivul comun "VIRI". Dacă există, atunci... îmi recunosc greşeala.

      Ștergere
  2. turul 6
    M 7 - LOBELIA - 121p. / total - 318 p.

    RăspundețiȘtergere
  3. Pentru o prima participare la un concurs de scrabble, consider aventura destul de pitoreasca. Un du-te vino, atât al participantului cât si al arbitrului, seamana dubii asupra legitimitatii concursului, indiferent daca premiile consista doar într-o oarecare autosatisfactie personala de a se masura unor persoane competente în lumea scrabble-ului. Aidoma domnului Vlad, nu contest existenta cuvântului IVIR, ci pur si simplu a faptului ca el nu figureaza nicaieri pe dex online drept cuvânt titlu. Credeam ca regulamentul stipuleaza clar acest lucru. Deocamdata am sa ma opresc aici, urând tuturor participantilor mult succes în continuare!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Arbitrul e şi el om, domnule Dincă, poate greşi. Cu ajutorul concurenţilor, o scoate la capăt în cele din urmă, cum e şi cazul pomenit mai sus. Şi eu sunt consternat de ambiţia nelalocul ei a unui jucător cu care, până mai ieri, mă consultam pentru stabilirea regulamentului. Regret că atitudinea lui şi inconsecvenţa mea neintenţionată, vă determină să abandonaţi participarea. Poate reveniţi asupra deciziei...

      Ștergere
    2. "...Aidoma domnului Vlad, nu contest existenta cuvântului IVIR, ci pur si simplu a faptului ca el nu figureaza nicaieri pe dex online drept cuvânt titlu"
      Domnule Dincă, la fel ca la domnul Bogdan VLAD, aştept să-mi arătaţi unde există pe dex online cuvântul titlu "VIRI". Subliniez... "VIRI" şi nu "VIR".
      Mulţumesc!

      Ștergere
    3. Domnule Sofrone, acest cuvânt nu exista drept cuvânt titlu. El era rezultatul unei întelegeri tacite între participantii ai vechi la concurs. Ori cel putin asa afirma arbitrul. În spiritul acestei deductii, nu puteam veni eu sa rastorn regulile prestabilite. Eu unul , ca principiu , nu l-as fi acceptat tocmai din considerentele enumerate anterior de mai multi participanti si pe care nu mai are rost sa le însir si eu. O reinitializare a paridei cu noile reguli expuse în pagina de joc ar fi total binevenita!

      Ștergere
  4. ;) Petrica, ai reusit pentru prima oara în analele unei competitii sa creezi un concurs hibrid, cu regulament evolutiv de la o etapa la alta. Rasturnarile din clasament sunt pe cât de spectaculare pe atât de bulversante. Freamat de pe acum sa stiu ca în etapa care urmeaza ai sa anulezi poate si depunerea TURLICI. În felul acesta ar deveni si mai palpitant ;). Glumesc, bineînteles. În opinia mea, cel mai bine pentru credibilitatea acestui concurs si pentru satisfactia majoritatii participantilor ar fi sa reîncepi partida cu un regulament bine definit. Dupa o reflectare mai profunda am ajuns la concluzia ca eventualele modificari trebuiesc facute în pauzele dintre partide. Astept bineînteles si opiniile celorlalti participanti, pentru a sterge amintirea acestor bâlbe oarecum stânjenitoare.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Curat bâlbe, coane Ciprian! Nu mă simt bine deloc în pielea mea...
      Propunerea ta de a relua partida mi se pare corectă, numai că trebuie consultaţi toţi participanţii.
      Lansez, în consecinţă, "referendumul" cu privire la anularea acestei partide şi începerea alteia, cu un regulament beton (la care aştept şi propuneri).

      Ștergere
    2. Chiar aveti nici o vina!!! Unui arbitru nu-i este usor sa decida.. parerile unor concurenti care aduc argumente pro si contra ....privind existenta unor cuvinte.
      Un joc de calitate ...cu concurenti de calitate!!!☺

      Ștergere
  5. Dragi participanţi, dragă prietene Petrică (sper că mai suntem prieteni), dacă e altfel preferat spun domnule arbitru, am de clarificat câteva situaţii, aşadar o voi face în rândurile de mai jos:
    - se tot face tam-tam pe seama cuvântului IVIR, de către anumiţi participanţi, dar nu se face tam-tam pe "deducţia" necuvântului VIRI (inexistent). CURIOS!
    - mi-oi atrage eu antipatii, dar e clar că e doar din prisma corectitudinii. Dacă eu nu sunt acceptat cu un cuvânt, alţii de ce să fie acceptaţi cu "necuvinte"? IARĂŞI CURIOS!
    - am propus eliminarea cuvântului TURLICI (propunere neluată în seamă), ba mai mult de atât, am lansat propunerea de a trece (chiar dacă din mers) la forma gândită iniţial de arbitru şi anume ŢIRULIC;
    - am anunţat FORFAIT şi m-am ţinut de promisiune. Nu am postat în termen, ci după termenul stabilit. De ce ora 12:01? Tocmai pentru a se observa că sunt activ şi la acest joc de SCRABBLE, dar prefer să fiu oarecum "în umbră".
    - am anunţat că voi reveni la următoarea partidă care va avea un regulament greu de contestat şi de interpretat (diferit) în orice condiţii şi de către orice participant;
    - am spus mereu că nu sunt de acord ca arbitrul să fie influenţat de către participanţii la joc, iar părerile jucătorilor să poată fi luate în considerare abia atunci când s-a făcut vreo greşeală care-i priveşte în mod direct, pe depunerea proprie... şi atât.

    * SUNT DE ACORD CU ÎNCEPEREA UNEI NOI PARTIDE

    RăspundețiȘtergere
  6. P. HRISTODULO

    D-le Aidimireanu,

    PROPUN SA INCEPEM O NOUA PARTIDA DE SCRABBLE, nu de comentarii
    in care sa specificati dictionarele din care acceptati cuvintele pentru aceasta partida; (din dexonline.ro, dar nu toate); la toate formele gramticale;
    in dexonline se poate cauta in 2 moduri:
    tastezi cuvantul si apare semnificatia lui, dictionarele unde poate fi gasit si formele de declinare si conjugare, sau se poate cauta direct dupa litera: dai la litera V si apare si vari ci i din a si viri cu i din i; ce alegem?
    sa fie f. clar pentru toata lumea, sa existe la comentarii numai depunrile din turul respectiv;
    Cu stima,

    RăspundețiȘtergere
  7. Draga Claudiu, ai si tu dreptate, nu zic nu. La vremea respectiva eu am zis ca sunt de acord cu VIRI ca plural al lui VIR pentru a respecta un anumit regulament prestabilit între voi, si anume de a accepta anumite forme deductibile. Bineînteles, daca cineva din exterior m-ar fi întrebat ce cred, as fi spus ca nu consider "ortodox" acest plural. Acum, eu sunt de parere ca reluarea dezbaterilor anterioare nu ar mai fi constructiva, si n-ar face decât sa dezgroape o stare de animozitate între concurenti pe care o consider doar accidentala. Sunt de acord 100% cu reluarea partidei, cu noile reguli pe care le-a stabilit Petrica pe pagina de joc. Dealtfel n-ar fi nici o glorie pentru nimeni sa câstige aceasta partida controversata. Ce spuneti?

    RăspundețiȘtergere
  8. Ca la snooker când se ajunge la un impas, jucătorii pot decide refacerea jocului. Vroiam să propun acest lucru, dar văd că alţii mi-au luat-o înainte. Sunt perfect DE ACORD cu reluarea.
    Ca primă propunere de regulament aş avea: admiterea ca valabile numai a cuvintelor titlu din dictionarele din Dexonline (cu excepţia numelor proprii, siglelor etc.) şi a formelor lor flexionare NUMAI cele date la rubrica "conjugări/declinări". Astfel se poate evita depunerea unor "necuvinte", iar jucătorii pot arăta de unde au luat cuvântul depus, în caz că sunt somaţi. Trebui să renunţăm deci la formele flexionare ale cuvintelor la care apare menţiunea "Nu există informații despre flexiunea acestui cuvânt", deşi acest lucru ar scădea din frumuseţea jocului. Cred că e cel mai corect, vorba dlui Chisăr "nu e consemnat = nu există".

    RăspundețiȘtergere
  9. DE ACORD CU RELUAREA PARTIDEI
    Victor STOIAN

    RăspundețiȘtergere
  10. De acord cu reluarea cu noile schimbari si, în plus, cum spunea şi domnul B.Vlad ,,să renunţăm la formele flexionare ale cuvintelor la care apare menţiunea "Nu există informații despre flexiunea acestui cuvânt"


    Gheorghe Chisăr

    RăspundețiȘtergere
  11. Daca nu se accepta reluarea partidei depun:

    M7: LOBELIA = 121 PUNCTE

    Gheorghe Chisăr

    RăspundețiȘtergere
  12. P. HRISTODULO

    D-le Aidimireanu,
    Urmare a comentariilor facute de participanti la partida 6, va rog sa va exprimati un punct de vedere;
    1. partida continua
    2. partida se reia
    nu de alta dar se apropie termenul limita de 21 mai ora 12 si nu stiu ce sa fac.
    Cu multumiri,

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. După cum se vede, nu am decât patru opţiuni clare de reluare a partidei. Să aşteptăm dorinţa majorităţii...

      Ștergere
  13. Votul meu este pentru inceperea altei partide.

    RăspundețiȘtergere
  14. Eu am numarat vreo noua persoane care vor sa începem alta partida. Deci, sunt de acord sa reluam totul de la capat.

    RăspundețiȘtergere
  15. p. hristodulo

    in cazul in care nu se reia partda:

    T6 - M7 - LOBELIA = 121p

    RăspundețiȘtergere