IMPORTANT! Clasamentul concursului „Dezlegătorul anului” se poate accesa din meniul de mai sus.

sâmbătă, 11 aprilie 2015

UN OS ÎN GÂT - Enigmă de Matei GALL

Indiciu: Imaginea prezintă un tip de angrenaj
Click pe imagine pentru a o mări
Scrieţi soluţia la COMENTARII, apoi apăsaţi PUBLICAŢI
Comentariile şi răspunsurile, săptămânal

14 comentarii:

  1. Îmi plac problemele astea simple, dar care folosesc cuvinte deosebite. Felicitări pentru idee.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulţumesc pentru apreciere. Unii le consideră prea grele (din cauza rarităţii cuvintelor)... După cum am văzut la cea cu BUMAŞCA ... s-ar putea să aibă dreptate :-)

      Ștergere
    2. La minora cu BUMASCA, chiar si solutiile anagramate erau cuvinte rare si asta a constituit un impediment major. Titlul deasemeni era destul de vag. Toate acestea puse cap l-a cap i-au înlaturat dezlegatorului orice reper, la genul acesta de cuvinte fiind preferabiul ca autorul sa ofere un punct de sprijin mai consistent. Este o remarca si nicidecum o critica.

      Ștergere
    3. Mda, se pare că acolo am mers prea departe :-) Dar nici HIOIDUL nu e un cuvânt care ne stă pe buze... (Mai degrabă ne stă în gât!). A contribuit şi Pătrăţică cu titlul (eu pusesem ceva mai vag: Anatomică) şi cu indiciul privind imaginea...

      Ștergere
    4. Indiciul privind imaginea se impunea, deoarece cuvântul e un adjectiv. Problema cu BUMĂŞTI a fost prima şi nu eram încă avizaţi! Pe urmă a fost relativ mai simplu.

      Ștergere
    5. HIPOIDUL era mai "palpabil", plecând prin metoda regresiva de la HIOID. Ceea ce nu a fost cazul pentru AMBITUS si TABUISM, termeni mai putin vehiculati si spre care am fost directionati prin pâcla deasa cu un titlu destul de vag. Subscriu deasemeni la concluzia finala a domnului Vlad : Acum suntem avizati si stim ce fel de supa mâncam ;)

      Ștergere
    6. Am înţeles obiecţiile şi sugestiile. Eu sunt un "enigmist" începător, dar un scrabblist cu vechime şi m-am întâlnit cu o mulţime de cuvinte mai puţin folosite (fără să le reţin - de regulă - semnificaţia). Aşa că e posibil (dacă Pătrăţică mai publică) să vă mai întâlniţi cu astfel de rarităţi. Mulţumesc pentru comentarii.

      Ștergere
    7. Stati linistit ;). Facem parte din aceeasi familie "stagnanta" cu nasul în DEX si alte cele dictionare. Bineînteles ca suntem burdusiti de cuvinte a caror semnificatie ne scapa. Pe partea cealalta, deseori, un cuvânt putin vehiculat ne pare arhicunoscut, dar de fapt nu este. Eu am facut odata o boacana strecurând nonsalant într-o discutie IDIOSINCRASIE, cuvânt care la vremea respectiva îmi parea extrem de banal dar nu era. Problemele propuse de D-voastra sunt binevenite si unanim apreciate, cred..

      Ștergere